Everest Interim - Nieuws

Talentmanagement is een hype

Tegenwoordig lijkt elke organisatie zich toe te leggen op talentmanagement. Talent is echter ongrijpbaar en laat zich niet managen. Bovendien is het contraproductief om je blind te staren op talent.

Elk mens heeft bepaalde talenten. Het gaat er echter om dat die potentie wordt omgezet in prestaties. Bill Gates heeft weliswaar talent voor ICT, maar dat kon pas door uiting komen door zijn gunstige geboortejaar, doordat hij een goede priveschool bezocht en via stom geluk. Onderzoek onder jonge musici wijst uit dat de beste muzikanten tevens het hardst oefenen. Organisaties doen er verstandig aan om geen talent weg te kopen. Het is verstandiger om een omgeving te creƫren waarin mensen zich kunnen ontplooien.

Lidewij van der Sluis, hoogleraar talentmanagement te Nyenrode, meent dat in veel vacatures wordt gezocht naar het schaap met vijf poten die 110% aan het profiel voldoet. Ze raadt werkgevers aan om het schaap met drie poten te zoeken, waarna de werknemer binnen de organisatie de vierde poot kan ontwikkelen. Mensen nadrukkelijk als talent bestempelen kan ze lui en arrogant maken.

Bron(nen): Management Team

terug naar nieuws overzicht.